Αρχαία Ελληνικά

Θετική και χαρούμενη έναρξη εβδομάδας είχαν τα Στοχόπαιδα με τη σημερινή δοκιμασία των Αρχαίων Ελληνικών. Τα θέματα στα οποία εξετάστηκαν οι μαθητές ήταν αποσπάσματα από τις τελευταίες και πλέον πρόσφατες θεματικές ενότητες του Αριστοτέλη (η διδακτική ενότητα 16 & 18 από τα Πολιτικά), στις οποίες τα Στοχόπαιδα είχαν εντρυφήσει καθ΄ όλη την διάρκεια της χρονιάς. Συγκεκριμένα, είχαν δοκιμαστεί σε πανομοιότυπα τελικά γραπτά διαγωνίσματα στις 8/4 όπως και στο γενικό επαναληπτικό προσομοιωτικό διαγώνισμα του Μαΐου στον χώρο του φροντιστηρίου μας. Συνεχίζουμε δυναμικά !!! 🎯
Μπορείτε να βρείτε τα Θέματα & τις απαντήσεις πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο: Απαντήσεις


ΚΡΙΤΙΚΗ:
   Τα θέματα του διδαγμένου κειμένου των Αρχαίων Ελληνικών ήταν σε γενικές γραμμές βατά για τους υποψηφίους των φετινών Πανελλαδικών εξετάσεων. Η Α1.α. δεν παρουσίαζε σημαντικές δυσκολίες, καθώς δεν απαιτούσε τεκμηρίωση με χωρία του κειμένου. Η Β1 ως η βασική ερμηνευτική ερώτηση του διδαγμένου κειμένου απαιτούσε να αξιοποιηθεί το εύρος των σχολίων του φακέλου υλικού και να γίνει αναλυτική αναφορά στον ορισμό της βασικής έννοιας πόλις. Η Β2 ήθελε απλή παράθεση των χαρακτηριστικών του φανταστικού «Υπερανθρώπου», όπως αυτά προέκυπταν από τις θέσεις των δύο στοχαστών. Η Β3 σε αντίθεση με προηγούμενα χρόνια δεν είχε αντιστοίχιση ούτε δημιουργία προτάσεων στη Ν.Ε., αλλά εύρεση ετυμολογικά συγγενών λέξεων από το κείμενο. Τέλος, η Β4 δεν παρουσίαζε καμία δυσκολία.

   Ως προς  το αδίδακτο κείμενο το συγκεκριμένο απόσπασμα από το έργο του Πλάτωνα «Θεάγης» δεν παρουσίαζε ιδιαίτερες δυσκολίες. Χαρακτηριστικό είναι ότι δόθηκε η ερμηνεία κάποιων λέξεων του κειμένου. Η γραμματική καλύπτει  ευρύ φάσμα της ύλης, και ονοματικό και ρηματικό. Οι συντακτικές ασκήσεις δεν παρουσίαζαν ιδιαίτερες δυσκολίες. Ένας άρτια προετοιμασμένος μαθητής θα μπορούσε να ανταποκριθεί με ιδιαίτερη επιτυχία.

Previous
Previous

Λατινικά

Next
Next

Νεοελληνική Γλώσσα